Transcriptie: Een gedetailleerde blik op wat het is en hoe het werkt
Transcriptie is het proces van de bevestiging van gesproken woord of audio-inhoud naar tekstvorm. Het is een belangrijk instrument in verschillende branches, zoals de medische sector, de advocatuur en de entertainmentindustrie. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van transcriptie onderzoeken en uitleggen hoe het werkt.
Wat is transcriptie?
Transcriptie is de handeling van het transcriberen van gesproken woorden en het versterken van de sprekers in mondelinge communicatie in schriftelijke communicatie. Het afgetypte transcriptiegegeven kan van alles zijn, van algemene notities tot een zeer gedetailleerd speechschrift.
Dit proces kan handmatig worden gedaan, door de spraak direct af te typen in een tekstverwerker. Maar het kan ook digitaal worden uitgevoerd, van geavanceerde software en functies zoals automatische spraakherkenningstechnologieën.
Transcriptie omvat vaak het opsporen en opschonen van spraakopnames, vooral in situaties waarin communicatie in verschillende omgevingen of wanneer verschillende luidsprekers met elkaar in gesprek zijn. Goed getranscribeerde inhoud kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals onderzoek, juridische doeleinden, filmproductie, onderwijs, marketing en nog veel meer.
Manieren van transcriptie
Er zijn verschillende methoden voor het uitvoeren van transcriptie. De gekozen methode zal afhangen van verschillende factoren, zoals de inhoud, de tijdsduur, het budget en het gewenste niveau van detail.
Let op
Notenetie is een soort transcriptie waarbij de transcriptie in het kort en bondig wordt uitgeschreven. Er wordt belangrijke informatie genoteerd, zonder elk woord dat gesproken wordt uit te schrijven. Dit type transcriptie wordt veel gebruikt bij eventregistraties, brainstormsessies en interviews.
Dit is meer geschikt in situaties waar het maken van een uitgebreide teksttranscriptie niet praktisch is. Het is een tijdbesparende methode, omdat notities worden gemaakt zoals het gesprek zich ontvouwt, zonder extra tijd die nodig is om de transcriptie te transcriberen.
Letterlijke transcriptie
Letterlijke transcriptie is een type transcriptie waarbij elk woord, inclusief stotteringen, pauzes, lachjes en andere spreekforenzen, fragmenten worden geschreven. Dit type transcriptie is zeer gedetailleerd en nauwkeurig, en is uiterst nuttig voor juridische begrippen of wanneer inhoud voor altijd bewaard moet blijven.
Getimede transcriptie
Getimede transcriptie, ook bekend als tijdcodering, voegt tijdcodes van labels toe aan specifieke punten in de tekst, zodat lezers snel naar een bepaald deel van de inhoud kunnen springen. In digitale media, zoals video of podcasts, wordt deze methode vaak gebruikt voor het maken van ondertitels. Getimede transcripties die gebruikers helpen om zich snel te oriënteren op de inhoud en de belangrijkste informatie om te vinden zonder alle inhoud om halverwege te komen.
Waarom heb je transcriptie nodig?
Transcriptie is belangrijk voor verschillende sectoren, omdat het kan helpen bij het creëren van nauwkeurige en bruikbare inhoud. onderliggende zijn een paar redenen waarom transcriptie nuttig kan zijn in verschillende scenario's:
Medisch onderzoek
In de medische sector is transcriptie bij het inschrijven van patiëntendossiers. Artsen en verpleegkundigen nemen behandelingen en diagnostiek op die later worden getranscribeerd en in het dossier worden opgeslagen. Met deze benadering worden alle belangrijke details van het consult van de vergadering in het dossier van de patiënt opgeslagen.
Ook interessant
Vertalingen
VertalingenAls het gaat om communicatie tussen mensen van verschillende culturen en talen, is vertaling vaak hergebruikt. Vertaling biedt de mogelijkh ...
Lees verderTolken
TolkenTolkenTolken speelt een belangrijke rol in onze rossen globaler wordende wereld. Ze helpen mensen van verschillende talenten en culturen om effe ...
Lees verderVertaalbureaus
Vertaalbureaus: meer dan alleen maar vertalenHet vertalen van teksten is een kunstvorm op zich. Niet alleen moet de vertaler twee talenten beoordelen ...
Lees verder